6996015403 Κωστή Παλαμά 51Α, Παλλήνη vagizax@yahoo.gr
hero image

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ;

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ;

Πόσο με καταλαβαίνουν οι άνθρωποι, γενικά; Η οικογένεια μου; Οι φίλοι μου; Επικοινωνώ αποτελεσματικά και με σαφήνεια;
 

Η επικοινωνία είναι μια λειτουργία ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών, συναισθημάτων, συμπεριφορών. Η επικοινωνία δεν είναι μόνο η χρήση λέξεων (λεκτική).Εξίσου σημαντική και ίσως περισσότερο είναι η εξωλεκτική, που αφορά τα σήματα που στέλνουμε με τον τόνο, την χροιά της φωνής μας, τη στάση του σώματος μας, την έκφραση του προσώπου μας ακόμα και το που κοιτάμε. Με το σώμα μας στέλνουμε πολλά μηνύματα που ο συνομιλητής μας τα λαμβάνει και δίνει νόημα. Από τα 40.000 εξωτερικά μηνύματα που δέχεται το σώμα μας , επικεντρώνουμε τη προσοχή μας σε πολύ λίγα. Τα μηνύματα που επιλέγουμε να δώσουμε την προσοχή μας εξαρτώνται από τις προσδοκίες , τις ανάγκες , τα πιστεύω , τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας.
 

Θεωρείται ότι ακούμε τα μισά από όσα λέγονται, προσέχουμε τα μισά από όσα ακούμε και θυμόμαστε τα μισά από όσα προσέξαμε. Δεν ξεχνάμε όμως το συναίσθημα που νοιώσαμε.
Όπως είπε ο Fritz Perls «Όλοι μας έχουμε την τάση να ακούμε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε και να βλέπουμε αυτά που θέλουμε να δούμε». Συχνά το μήνυμα που φτάνει στα αυτιά μας είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που εξέπεμψε ο φίλος μας ή και το αντίστροφο.

 

Η επικοινωνία είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας.

Πίσω