ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Υπάρχει διαφορά άγχους και στρες;
Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν νοιώθει μια φανταστική ή αληθινή απειλή. Είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού που έχουμε την αίσθηση ότι πιεζόμαστε ή ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία μας ή η ομοιόσταση μας.
Υπάρχει το καλό στρες (eustress) και το κακό (distress). Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη καθημερινή ζωή και τα λύνουμε παίρνουμε ευχαρίστηση αυτό είναι το καλό στρες. Αντίθετα όταν δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε είναι βλαβερό για τον οργανισμό. Το κακό στρες μπορεί να κρατήσει πολύ οδηγώντας στο χρόνιο στρες ενώ το καλό στρες διαρκεί λίγο. Παλαιότερα το συνηθισμένο ήταν το οξύ στρες με μικρή χρονική διάρκεια. Στην σύγχρονη εποχή όμως, μπορεί να μην είναι τόσο οξύ αλλά είναι συνεχές. Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις.
Όταν το σώμα μας αντιδράει στο στρες έχουμε το άγχος. Με απλά λόγια άγχος είναι ο τρόπος που μας μιλάει το σώμα μας και μας λέει ότι νοιώθει μεγάλη πίεση. Η αντίδραση στο άγχος είναι μια φυσιολογική ζωτική αντίδραση στην απειλή. Οι αντιδράσεις που βιώνει ένα άτομο όταν έχει άγχος είναι ενστικτώδεις, το άτομο δεν μπορεί να σκεφτεί με τη λογική απλά αντιδρά αυτόματα. Οι κλασικές αντιδράσεις είναι η πάλη ή η φυγή ή το πάγωμα. Με αυτό τον τρόπο επιβίωσε ο άνθρωπος χιλιάδες χρόνια. Παλιά η απειλή ήταν ένα λιοντάρι. Σήμερα η απειλή είναι μια άσχημη σκέψη ή εικόνα ή κατάσταση. Ο οργανισμός δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική απειλή και την φανταστική. Αισθανόμαστε φόβο. Το μυαλό σκέφτεται το χειρότερο σενάριο και το σώμα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο.
Η αναπνοή αυξάνεται, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα, αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος, αύξηση του ιδρώτα, αλλαγές στο πεπτικό σύστημα. Εκκρίνονται οι ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη) και επηρεάζονται πολλά συστήματα όπως το αναπαραγωγικό, το πεπτικό, το ανοσοποιητικό, η Θυρεοειδική λειτουργία, η εγκεφαλική λειτουργία.
Η αντίδραση στο άγχος αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει τακτικά στο καθένα από εμάς. Το άγχος αποτελεί πρόβλημα μόνον όταν η φυσιολογική αντίδραση γίνεται υπερβολική ή εμφανίζεται κατά την απουσία ενός πραγματικού κινδύνου. Όταν οι φόβοι είναι μεγεθυσμένοι και οι κίνδυνοι υπερεκτιμημένοι το άτομο για να ανακουφίσει το φόβο του αναπτύσσει κάποιες συμπεριφορές που διαιωνίζουν τον κύκλο διατήρησης του άγχους.
Η κατανόηση της λειτουργίας του άγχους και η εκμάθηση αποτελεσματικών τεχνικών βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του άγχους και προσφέρουν συμπτωματική βελτίωση που θα σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα κάθε φορά που είστε αναστατωμένοι.
Πίσω