6996015403 Κωστή Παλαμά 51Α, Παλλήνη vagizax@yahoo.gr
hero image

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΛΥΠΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΛΥΠΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ;

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΛΥΠΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ;
 

Η λύπη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που δημιουργείται από ένα αρνητικό γεγονός που αφορά κάποιο είδος απώλειας ή μια αποτυχία σε κάποιο τομέα της ζωής που προκάλεσε απογοήτευση. Είναι μια διακύμανση του συναισθήματος, έχει χρονικό όριο και δεν προκαλεί ελάττωση της αυτοεκτίμησης .
 

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που πηγάζει πάντα από σκέψεις που κατά κανόνα είναι παραμορφωμένες. Οι σκέψεις αυτές γεννούν αισθήματα αυτολύπησης και απόγνωσης που οδηγούν στην ήττα και στην απελπισία. Όταν έχετε κατάθλιψη πιστεύετε αβάσιμα ότι δεν αξίζετε.

Ο Ααρών Μπεκ υποστήριξε πως ο καταθλιπτικός ασθενής χαρακτηρίζεται από τα 4 Α :
 Απόγνωση
 Απελπισία
 Ανημπόρια
 Ανεπάρκεια

 

Το αίσθημα αναξιότητας δεν βασίζεται στην πραγματικότητα είναι απλά το σύμπτωμα που βρίσκεται στην καρδιά της κατάθλιψης και μπορεί να αντιμετωπιστεί με άμεση και ριζική αλλαγή στη σκέψη, στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά.

 

Το άτομο επικεντρώνεται σε ένα πρότυπο αρνητικών σκέψεων που αφορά:
 τον εαυτό του, πχ είμαι άχρηστος, είμαι ανεπαρκής
 τον κόσμο, πχ τίποτα δεν αξίζει, κανένας δεν νοιάζεται για μένα
 το μέλλον, πχ πάντοτε θα είναι έτσι, ποτέ δεν θα γίνω καλύτερα

 

Συμβουλευτείτε ειδικό να αξιολογήσει την κατάθλιψη σας και αντιμετωπίστε το. Είναι σημαντική απόφαση να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Τολμήστε να κάνετε το πρώτο βήμα, αποτελεί το κλειδί που θα σας επιτρέψει να νοιώσετε καλύτερα. Όσο πιο άμεσα κινηθείτε τόσο γρηγορότερα θα νιώσετε καλύτερα.

Πίσω