6996015403 Κωστή Παλαμά 51Α, Παλλήνη vagizax@yahoo.gr
hero image

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΧΟΥΣ & ΣΤΡΕΣ?

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΧΟΥΣ & ΣΤΡΕΣ?

 

Υπάρχει διαφορά άγχους και στρες;

Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όταν νοιώθει μια φανταστική ή αληθινή απειλή. ‘Ένας προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού που έχουμε την αίσθηση ότι πιεζόμαστε ή ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία μας ή η ομοιόσταση μας.

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι η καλή ομοιόσταση είναι η υγεία και η κακή ομοιόσταση είναι η κακή ισορροπία δηλαδή η νόσος.
 

Υπάρχει το καλό στρες (eustress) και το κακό (distress). Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη καθημερινή ζωή και τα λύνουμε παίρνουμε ευχαρίστηση αυτό είναι το καλό στρες. Αντίθετα όταν δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε είναι βλαβερό για τον οργανισμό. Το κακό στρες μπορεί να κρατήσει πολύ οδηγώντας στο χρόνιο στρες ενώ το καλό στρες διαρκεί λίγο. Παλαιότερα το συνηθισμένο ήταν το οξύ στρες με μικρή χρονική διάρκεια.

Στην σύγχρονη εποχή όμως είναι μπορεί να μην είναι τόσο οξύ αλλά είναι συνεχές. Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις.
Όταν το σώμα μας αντιδράει στο στρες έχουμε το άγχος.

Με απλά λόγια
άγχος είναι ο τρόπος που μας μιλάει το σώμα μας και μας λέει ότι νοιώθει μεγάλη πίεση. Όλες οι αντιδράσεις που βιώνει ένα άτομο όταν έχει άγχος είναι ενστικτώδεις, το άτομο δεν μπορεί να σκεφτεί με τη λογική απλά αντιδρά αυτόματα και παίρνει τον έλεγχο ο υποσυνείδητος νους. Με αυτό τον τρόπο επιβίωσε ο άνθρωπος χιλιάδες χρόνιο.

Παλιά η απειλή ήταν ένα λιοντάρι σήμερα η απειλή είναι μια άσχημη σκέψη ή εικόνα. Ο οργανισμός δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στις δύο απειλές και ενεργοποιούνται οι αντιδράσεις που αποκαλούνται «μάχη ή φυγή» Οι ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη) εκκρίνονται στο σώμα από το ενδοκρινικό σύστημα και επηρεάζονται πολλά συστήματα όπως το αναπαραγωγικό σύστημα, το πεπτικό, το ανοσοποιητικό, η Θυρεοειδική λειτουργία, η Εγκεφαλική λειτουργία.

Πίσω